Published On: pon, Mar 6th, 2017

Gdzie można znaleźć witaminę K2?

Share This
Tags

Witamina K2 jest ciągle stosunkowo mało znana. A szkoda, bo uczestniczy ona nie tylko w procesie krzepnięcia krwi, ale też zapobiega wielu chorobom układu krążenia oraz zwapnieniu naczyń. Gdy w naszym organizmie będzie jej brakować, mogą się też pojawić krwawienia, na przykład dziąseł oraz nadciśnienia, zawałów oraz zatorów. Witamina ta jest też szeroko stosowana w leczeniu osteoporozy, a w mniejszym stopniu też otyłości, stwardnienia rozsianego oraz osłabienia mięśni. Nie ma więc wątpliwości, że jest ona nam bardzo potrzebna, by żyć zdrowo. Gdzie zatem możemy ją znaleźć?

W jakich potrawach znajdziemy K2?

Witamina jest wytwarzana przede wszystkim przez drobnoustroje jelita czczego i krętego u ludzi oraz zwierząt. Witaminę znajdziemy więc w mięsie, jajach oraz produktach mlecznych. Daniem bogatym w tę witaminę jest na przykład wątróbka z gęsi. Ale również sery, a przede wszystkim te holenderskie, niemieckie oraz szwajcarskie. Warto podkreślić, że więcej witaminy K2 znajdziemy w serach twardych, niż w miękkich.

Jednak absolutnie najbogatszym w tę witaminę daniem jest specjał kuchni azjatyckiej – Natto. To potrawa śniadaniowa z fermentowanych ziaren soi. Posiada ona ponad 1100 miligramów K2 w 100 gramach potrawy. Dla porównania – wątróbka z gęsi ma 369 miligramów. Ale witaminę znajdziemy też w żółtku jajka, udku gęsi, maśle, salami, boczku, wątróbce cielęcej, kapuście kiszonej, łososiu czy makreli – choć oczywiście w mniejszych ilościach.

Witamina K2 w tabletkach

Szacuje się, że dorosły człowiek powinien przyjmować od 55 do 65 mikrogramów witaminy K2 na dobę. Możemy jednak przyjmować tę witaminę też w postaci tabletek. Na rynku jest całkiem sporo różnych preparatów. Warto na przykład zwrócić uwagę na suplement diety Vita buer D3 + K2. Standardowe opakowanie zawiera trzydzieści kapsułek. Preparat z witaminami K2 oraz D3 pomoże nam w utrzymaniu zdrowych kości, a także w ich prawidłowej mineralizacji. Pomoże też wpłynąć na tworzenie tkanki kostnej oraz zmniejszenie jej rozkładu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Wszystkie prawa zastrzeżone